Sponsor



vineri, 29 iulie 2011

Ghid pentru a lucra ca student in Marea Britanie

Cea mai simpla varianta pentru a lucra in Marea Britanie este ca student. Te poti inscrie la un curs de engleza part-time, cu o durata de minim 4 luni care sa aibe 1-2 ore pe saptamana. Pretul cursului, in general, se situeaza intre 60 – 150 lire. Atentie, nu trebuie sa ai absente. Home Office telefoneaza la scoala/colegiu pentru a se interesa daca frecventezi cursul.
Ce acte trebuie sa trimiti OBLIGATORIU la Home Office pentru a primi Cardul Galben (Yellow Card), ca student:
  • scrisoarea de la scoala/colegiu (dupa ce te-ai inscris astepti sa incepi cursul. La prima ora de curs te poti duce la profesoara sa-i ceri o scrisoare, din partea scolii/colegiului, prin care sa se confirme faptul ca tu urmezi cursul de engleza si ca se termina pe data X. Nu sunt necesare alte informatii.);
  • chitanta platita pentru curs;
  • formularul BR1 completat, 1 poza tip pasaport lipit pe formular si 1 poza cu numele tau scris pe spate;
  • extrasul bancar (in care sa nu apara intrari de la vreun angajator) pentru confirmare adresa;
  • pasaportul SAU buletinul;
  • Mai nou fiecare trebuie sa dovedeasca ca poate sa traiasca in Marea Britanie fie din surse proprii (chitante de la MoneyGram sau WesternUnion de unde sa reiasa ca primesti bani din Romania de la un prieten sau familie) sau cu ajutorul unui sponsor (daca ai un prieten englez roaga-l sa-ti faca o scrisoare in care sa mentioneze ca te sponsorizeaza si sa-ti dea 3 fluturase de salariu -payslips, pe care le adaugi in plic). Daca nu ai nici unul din acestea atunci pregateste-te sa primesti o scrisoare de la Home Office in care iti vor cere sa explici cum te susti aici (Marea Britanie) financiar.
  • Daca vrei sa aplici pentru fratele/sora, membru al familiei, trebuie sa aibe pana in 21 ani. Adauga in plic pasaportul SAU buletinul, sa-l mentionezi in formular si sa adaugi 1 poza tip pasaport lipit pe formular si 1 poza cu numele scris pe spate.
  • Daca vrei sa aplici pentru sotia/sotul, trebuie sa adaugi in plic si Certificatul de Casatorie - in original; nu-i nevoie de traducere/legalizare.
Pentru ca trimiti actele originale obligatoriu trimite-le la posta prin serviciul Special Delivery (include asigurare pentru acte, tracking online), costa aproximativ 6lire si Home Office (guvern) semneaza ca a primit plicul.
In aproximativ 4-5 luni (inainte dura 1 luna) primesti carnetelul galben (yellow card). Sunt cazuri cand se primeste si mai repede. Daca ai aplicat pentru un membru al familiei (exemplu sot/sotie sau frate/sora) atunci blue card-ul vine in acelasi plic. Aici poti verifica la ce data au ajuns cu verificarea cazurilor.
Dupa ce ai primit carnetelul galben (yellow card), care-ti da voie sa lucrezi 20 ore maxim pe saptamana si 40+ ore in timpul vacantelor, trebui musai sa aplici pentru Insurance Number (numar asigurare). Nimeni nu te angajeaza fara acest Insurance Number (numar asiguare). E bine de stiut faptul ca poti folosi numarul de asigurare temporar (temporary insurance number) pana-ti primesti unul al tau personal – care poate dura 3 luni, numarul universal temporar de asigurare, care poate fi folosit de orice persoana, este: SJ720729B – cu el te poti folosi pentru angajari in orice domeniu pentru o perioada de 1 an, timp in care trebuie sa aplici pentru numarul tau de asigurare (insurance number).
Cand te duci la interviu pentru Insurance Number trebuie sa ai cu tine urmatoarele acte, care sunt in mare la fel cu cele trimise pentru cardul galben (yellow card):
  • scrisoarea de la scoala/colegiu (daca Home Office nu ti-a trimis-o inapoi atunci trebuie sa ceri alta, din nou te poti duce la profesoara sa-i ceri o scrisoare, din partea scolii/colegiului, prin care sa se confirme faptul ca tu urmezi cursul de engleza si ca se termina pe data X. Nu sunt necesare alte informatii.);
  • chitanta platita pentru curs;
  • cardul galben (yellow card);
  • extrasul bancar (in care sa nu apara intrari de la vreun angajator) pentru confirmare adresa;
  • pasaportul SAU buletinul;
La interviul pentru Insurance Number trebuie sa te astepti la anumite intrebari, ca de exemplu: de cand ai venit in Marea Britanie, sa explici exact cum ai venit, ce curs urmezi, daca ai inceput munca (intrebare capcana pentru ca tu NU ai voie sa incepi munca pana nu obti un insurance number – deci raspunsul evident trebuie sa fie ca nu ai inceput munca dar ca de indata ce primesti un insurance number o sa incepi sa-ti cauti), etc.
Dupa un an de zile lucrat ca student part time poti sa aplici pentru carnetelul albastru (blue card). Timp de un an de zile trebuie sa pastrezi toate fluturasurile de salariu (payslips), nu conteaza ca le primesti saptamanal sau lunar trebuie sa le pastrezi pe toate sau cat mai multe posibil, cel putin 90%. Atentie, sa nu trimiti vre-un fluturas de salariu care sa aibe mai mult de 20 ore pe saptamana, decat in cazul in care erai in perioada vacantei.
Carnetelul albastru iti da voie sa lucrezi in orice domeniu doresti, fara nicio restrictie.
Am uitat sa mentionez – ca student daca ai partener (sotie/nevasta) sau un membru al familiei (fiu/frate) – partenerul sau membrul familiei primeste direct cardul albastru, cu care poate munci fara nicio restrictie.
Cele mai bune site-uri pentru cautat joburi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu